Menu dostępności (CTRL+U)
Zmień kontrast
Podświetl linki
Zatrzymaj animacje
Powiększ tekst
Szerokość tekstu
Wysokość linii
Resetuj ustawienia

Jak dobrze zaprojektować kuchnię? cz.1

07.09.2022

Jak dobrze zaprojektować kuchnię? cz.1

Część 1 - materiały i wyposażenie

Lubimy się relaksować przy dobrym jedzeniu, a dyskretny zapach placka ze śliwkami koi wszystkie problemy. Na co powinniśmy zwrócić uwagę zanim przystąpimy do zamówienia wymarzonej kuchni? Po pierwsze, ile realnie czasu spędzamy w kuchni i czy rzeczywiście codziennie gotujemy, po drugie ile osób będzie z kuchni korzystało. To przybliży nam realne oczekiwania.
Kuchnia powinna współgrać z charakterem całego domu, dlatego nie projektujemy jej w oderwaniu od reszty pomieszczeń. Często zdarza się we wnętrzach jednoprzestrzennych, że projekt kuchni generuje kolejną przeróbkę jadalni i połączonego z nimi salonu. Jednolitość stylu i materiału wpisują się wtedy bezbłędnie w ogólne wizualne wrażenie.

Przy projekcie kuchni, zaczynamy od analizy potrzeb, najczęściej proszę o wypełnienie formularza, w którym zadaję dużo pytań dotyczących ulubionej kolorystyki, stylu, rodzaju materiałów. Ustalamy styl, kolorystykę, rodzaj frontów, materiał z jakiego ma być zrobiona.

 

FRONTY

Płyta gazowa okap przyścienny
Płyta gazowa i okap przyścienny

Fronty bazują na 4 grupach materiałowych, są to:

Laminaty - wytrzymały materiał, odporny na zarysowania, wysoką temperaturę. Może być w jednym kolorze lub imitować drewno, kamień. Popularni dostawcy: Egger, Pfeiderer, Kronospan.
Zaleta: stosunkowo niska cena w wersji standard.
Wada: Brak możliwości frezowania (i co za tym idzie ukrytych uchwytów, wgłębień), należy zastosować listwy stalowe lub z tworzywa - uchwyty widoczne.

Płyty z lakierowanego mdf - lakierowane na wysoki połysk, mat lub półmat - tam gdzie pożądany jest efekt jednolitych frontów bez widocznych uchwytów, mamy możliwość wykonania frezów zamiast tradycyjnych uchwytów.
Zalety: Można go zabarwić na dowolnie wybrany kolor - duże możliwości kolorystyczne, dobrania koloru do innych materiałów wykończeniowych - wg wzornika barw z RAL, NCS. Możliwość frezowania.
Wada: Mniej odporny na zarysowania niż laminat. Indywidualnie zamawiany u stolarza.

Forniry - płyty MDF oklejone fornirem, naturalną ok. 2 mm okleiną z drewna. Nie jest to lite drewno, ale oklejona płyta oddaje charakter, kolor i strukturę tego materiału.
Zalety: Bardzo wytrzymały i łatwy w użytkowaniu. Możliwość wykonania “ukrytych uchwytów“, efekt mebla drewnianego, naturalnego. Nie odkształca się.
Wada: Możliwość porysowania lub odklejenia forniru od płyty przy niewłaściwym użytkowaniu.

Lite drewno - lita deska w wybranym, dowolnym gatunku. Najbardziej popularne: dąb, buk.
Zalety: Fronty klasy premium, nabierają pięknej patyny i charakteru przez lata.
Wada: Najdroższy wybór wśród frontów kuchennych. Wrażliwy na zarysowania i odkształcanie.

 

BLATY

Blat z kamienia
Blat z kamienia

Laminaty
Zalety: Duży wybór kolorystyczny, bardzo wytrzymałe na zarysowania i odporne na wilgoć przy dobrym zabezpieczeniu, najniższy koszt.
Wady: Widoczne łączenia (klejenie), słabsza wytrzymałość w miejscu łączenia (puchnięcie pod wpływem wilgoci), zlewozmywak może być umieszczony tylko nablatowo.
Producenci: Egger, Pfeiderer, Kronospan.

Konglomerat
Zalety: Są bardzo wytrzymałe, odporne na odstawianie ciepłych naczyń, płyny, detergenty. Można wycinać w nich skomplikowane wzory, np. frezowania jako ociekacz. Duże możliwości kolorystyczne i imitacji naturalnego kamienia. Zlew może być zarówno nablatowy jak i podblatowy.
Wady: Należy uważać przy krojeniu i odstawiania naczyń prosto z piekarnika, niektórzy producenci mają konglomeraty których wytrzymałość na wysoką temperaturę jest określona (np do 100 st)  
Koszt: premium
Producenci: Technistone, Cosentino.

Kamień
Piękny, ponadczasowy i ekskluzywny materiał z całym wachlarzem możliwości struktury wykończenia: połysk, matowy, skóra, żłobienia wg układu żył itp.
Zalety: bardzo wytrzymały i odporny na wysoką temperature (odkładanie gorących naczyń), na zarysowania oraz wilgoć, naturalny. Zlewozmywak może być montowany nablatowo i podblatowo. Możliwość wykonania wycięć, frezów.
Wady: Wysoki koszt obróbki, często wynoszący 100% wartości samego kamienia. Kruchość np. w przypadku marmuru.
Koszt: premium, exclusive
Dostawcy kamienia: Akropol, Hoder.

Spiek kwarcowy
Zalety: bardzo wytrzymały i odporny na wysoką temperaturę, na zarysowania, wilgoć, bardzo dobrze imituje naturalny materiał. Można wycinać i tworzyć różne formy, minimalna grubość ok. 1,2 cm.  
Wady: wysoki koszt obróbki  
Koszt: exclusive
Producenci: Cosentino, Laminam.

 

PIEKARNIK

Okap wyspowy i piekarnik w słupku
Okap wyspowy i piekarnik w słupku

Mamy możliwość umieszczenia pod płytą grzewczą lub na dowolnej wysokości w tzw. słupku, na poziomie blatu. Najwygodniejsze jest umieszczenie piekarnika z możliwością wyciągania potraw bez pochylania się.

 

PŁYTA GRZEWCZA (tzw. kuchenka :))

Płyta indukcyjna 80x60cm w wyspie kuchennej
Płyta indukcyjna 80x60cm w wyspie kuchennej

Chętnie stosujemy płyty indukcyjne najczęściej o wymiarach ok 60x60 cm. Nowsze rozwiązania to wymiar 80x60 cm z dodatkowym palnikiem, o zaawansowanej technologi, przyjaznymi funkcjami i łatwością przyrządzania potraw.

 

Płyta elektryczna, podobnie jak kuchnia indukcyjna, zasilana jest prądem. Urządzenie to znacznie szybciej podgrzeje potrawę niż płyta gazowa. Płyty elektryczne są żeliwne lub ceramiczne. Nagrzewają się dłużej niż indukcyjne, ale dłużej utrzymują ciepło.

Kuchnia gazowa, tradycyjne rozwiązanie, które ma tyle samo zwolenników, co przeciwników. Szefowie kuchni wolą zdecydowanie “widzieć i czuć ogień”.

 

Okap

to urządzenie odprowadzające spaliny z płyty kuchennej, podłączone bezpośrednio (rurą) do wentylacji.
Zalety: generuje mniej hałasu w porównaniu do pochłaniacza, jest bardziej efektywny, bo powietrze wydostaje się na zewnątrz. Ci, którzy są przewrażliwieni zapachowo docenią zalety okapu.

 

Pochłaniacz

to urządzenie które ma założone filtry węglowe i jednocześnie nie jest podłączone do wentylacji.

Istnieją również okapy teleskopowe, które mogą pracować w trybie wyciągu i pochłaniacza. Okap pracujący jako wyciąg zawsze będzie wydajniejszy - jest podpięty pod wentylację. Warto wiedzieć, że pochłaniacz nie odprowadzi poza kuchnię pary wodnej, kurzu ani wilgoci i z tego powodu będzie mniej skuteczny.  
Zalety: Okap teleskopowy posiada wysuwaną szufladę i z powodzeniem zamontować go można jako dno szafki.
Wady: Po wysunięciu jest dość głośny.

Rodzaje:
podszafkowy/ukryty zlicowany z szafkami do zabudowy (wyciąg)
podszafkowy/ukryty teleskopowy
kominowy (nie do zabudowy szafkami)
blatowy
sufitowy (głównie montowany na wyspie)

 

Zmywarka

Mamy do dyspozycji urządzenia o szerokości 45 cm i 60 cm w wersji wolnostojącej i do zabudowy, w zależności od stylu i upodobań. Zmywarkę montujemy najczęściej z prawej lub lewej strony zlewozmywaka.

 

Zlewozmywak

Zlewozmywak podblatowy oraz blat z konglomeratu
Zlewozmywak podblatowy oraz blat z konglomeratu

Jaki wybrać rodzaj zlewozmywaka? To zależy od materiału z jakiego jest wykonany blat:
Zlewozmywak podblatowy (tylko przy blatach z konglomeratu, kamienia, spieku)
Zlewozmywak nablatowy (nadaje się do każdego rodzaju blatu)

Segregacja odpadów to hot temat, bo stajemy się coraz bardziej eko. Popularne rozwiązania to kosze na odpady 2-3-4 kosze w różnych konfiguracjach, ciekawe rozwiązania ma np. firma Peka. Najczęściej montowane są w szafkach pod zlewozmywakiem, ergonomiczne szerokości szafek na kosze to 90 cm.

 

Lodówka

Do wyboru mamy lodówki wolnostojące i do zabudowy.
Lodówki do zabudowy charakteryzują się standaryzowanymi wymiarami: wys. 177,6 cm, szer. 55 cm, głębokość 55 cm. W stosunku do większości lodówek wolnostojących są znacznie mniejsze, stąd też mniejsza pojemność.
Lodówki wolnostojące klasyczne mają wymiar 60x60 cm (najbardziej popularne). Możemy również kupić lodówki o szer. 70 cm oraz lodówki side-by-side, znacznie większe najczęściej o wymiarach 72x92 cm.
Pięknie prezentują się zarówno klasyki np. Smeg, jak i najnowocześniejsze rozwiązania np. firmy Liebherr.

 

Chłodziarki do wina w formie przeszklonych witryn

To ciekawe rozwiązanie formalne, do zamontowania np. w wyspię kuchennej lub ciągu kuchennym blisko jadalni czy salonu.

Jak zakomponować wszystkie te elementy, aby tworzyły spójną, ergonomiczną i atrakcyjną wizualnie przestrzeń? O tym napiszę w drugiej części, czyli jaki wybrać styl kuchni i jak zaprojektować prawidłowo funkcję.

 

Projekty kuchni: Alina Mokrzycka
Realizacja kuchni i foto: Aktywna Kuchnia Tarnów